Početna Novac Zašto se problem Grčke neće riješiti?

Zašto se problem Grčke neće riješiti?

Vjerujem da će trenutni zastoj završiti jednim velikim 'možda', a zatim će za nekoliko tjedana uslijediti izbori u Grčkoj, pojašnjava glavni ekonomist iz danske investicijske banke i dodaje da misli da je to i Syrizin plan. Ne smijemo zaboraviti da čak i ako uspiju doći s nekim planom nakon dogovora s EU, on mora ići pred parlament koji je ionako protiv bilo kakvih mjera štednje u bilo kojem obliku, podsjeća Jakobsen.

1100
UDIO

PX*14244128

ANALIZA – Problem Grčke zadržat će se još dugo, puno duže od aktualnih dnevnih razgovora i susreta prvih ljudi Grčke s kreditorima i vodstvom najutjecajnijih država članica. Čak i ako dođe do kratkotrajnog dogovora, potrebno nam je 50 do 70 milijardi dolara kako bi refinancirali sav grčki dug, smatra Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo Banke i naglašava da Grci ionako već ne plaćaju gotovo ništa od svog duga, pa im ne slijedi nikakvo olakšanje nakog eventualnog dogovora.

– Govorimo o zemlji koja ne želi i ne može pokrenuti bilo kakve reforme, ali istovremeno želi oprost duga. Kako da im netko umanji dug ako nisu spremni za političke ili praktične reforme? To je jedna od onih takozvanih ‘kvaka 22’ situacija, bez idealnog rješenja za bilo koju stranu, a ujedno su obje strane u gubitku – smatra Jakobsen.

Vjerujem da će trenutni zastoj završiti jednim velikim ‘možda’, a zatim će za nekoliko tjedana uslijediti izbori u Grčkoj, pojašnjava glavni ekonomist iz danske investicijske banke i dodaje da misli da je to i Syrizin plan. Ne smijemo zaboraviti da čak i ako uspiju doći s nekim planom nakon dogovora s EU, on mora ići pred parlament koji je ionako protiv bilo kakvih mjera štednje u bilo kojem obliku, podsjeća Jakobsen.

– I ponovno smo onda u svojevrsnoj pat pozicija koju će onda moći riješiti referendum, ali uz činjenicu da posljednje ankete pokazuju da je 70 do 75 posto Grka za zadržavanje eura. Siguran sam da će Syriza imati znatno teži zadatak u uvjeravanju Grka da trebaju imati na umu vlastito dobro i budućunost Grčke za sve te pregovore. Umjesto da govorimo o bitnim temama, situacija se već pomalo pretvara u teatar – komentira Steen Jakobsen.

Ipak, ne vjeruje da srednjoročno ili dugoročno situacija u Grčkoj može imati bilo kakav utjecaj na financijsko tržište i ostvarene dobiti. Kratkoročno, u smislu dnevnog trgovanja, utjecaj na burzama se mogao vidjeti proteklih tjedana, s fluktuacijama od tri do deset posto i tako će se vjerojatno i nastaviti sljedećih dana.

Gledano na duge staze grčki BDP ili omjer uvoza i izvoza beznačajni su za trgovanje na burzama i ekonomski faktori u Grčkoj neće se prelijevati na europsko ili još manje globalno financijsko tržište, zaključuje glavni analitičar investicijske banke koja se ravna prema mjerilima danske regulative.

IZVOR: seebiz.eu